making reagular2cooking regular2lovingliving regular2new reader3

Saturday, February 16, 2008

Grønt er hot! - Green is hot!

Forrige torsdag stakk jeg innom en av de mange indiske og pakistanske spisestedene på Grønland for å spise Chicken Tikka Masala. Den deilige maten jeg fikk ble servert med salat og en liten dæsj grønn chutney. Chutneyen var så sterk og god at jeg ikke kunne motstå meg å spørre kelneren om å få litt til for å spise sammen med det jeg hadde igjen av kyllingen. Etter en liten stund kom han tilbake med et beger full av den herlige chutneyen, og forklarte at den var hjemmelaget og bestod av grønne chillier, løk, mint og tamarind. Vel hjemme med begeret vel oppbevart i kjøleskapet vårt var det derfor ikke noen overraskelse for kjæresten min at dette ville bli den store Chicken Tikka Masala helgen.

Jeg har søkt på nett etter oppskrifter på grønn chilli chutney som har de samme ingrediensene som den utrolig hyggelige kelneren delte med meg, men uten å lykkes. Så derfor måtte jeg lage på magefølelsen og den ble )om jeg kan si det selv) rimelig god. Jeg er fornøy.

I min jakt på oppskrifter oppdaget jeg videojug (en slags youtube) hvor du kan se hvordan ulike matoppskrifter lages. For en fantastisk ide!

On my way home from work last Thursday I had some Chicken Tikka Masala at one of the many cheap and good Indian and Pakistani places in Grønland (a part of town in Oslo). It was served with a salad and a tiny spot of green chutney. The chutney tasted so hot and good, that I couldn’t resist asking the waiter for a bit more to company what was left of the chicken. After a while he came back with a lidded container full to its brims with the delicious chutney, and explained that it was homemade with green chillies, onion, mint and tamarind. With the container stored safely at home in our fridge it was no surprise to my boyfriend that this would be the grand Chicken Tikka Masala Weekend.

I have been searching the net for recipes on green chilli chutneys that have the ingredients the waiter so kindly revealed, but no luck. Sy foloowing my gut feeling. And it turned out (if I might says so) pretty good. I'm satisfied.


On my recipe search, stumble upon videojug (a kind of youtube) where you can see how different recipes are made. What an awesome idea!

14 comments:

  1. Mums, Anne Marie. Måske vi skal til at bytte madopskrifter....?! Jeg elsker også kogebøger. Knus Mette

    ReplyDelete
  2. hola nena! no, que va, ni tengo tiempo pa tejer ultimamente...toi de un depresivo..puñetero trabajo

    ReplyDelete
  3. Takk for kommentar på bloggen min!

    Du har også ein fin blogg med mange gode bilete!

    God søndag:)

    ReplyDelete
  4. How nice that the waiter gave you some to take home! Makes the dinner go on and on!! I had a great curry this weekend too but strangely mine was from Marks & Spencer - who would have thought the chicken kashmiri would be so good!!

    ReplyDelete
  5. oh how i love indian food.

    i bought this book for my friend the other day
    http://www.amazon.com/Great-Curries-India-Tenth-Anniversary/dp/1904920357/ref=pd_bbs_1?ie=UTF8&s=books&qid=1203272303&sr=8-1

    and i think it might have the green chutney in it?

    [in case the link doesn't work - the title is Great Curries of India]

    ReplyDelete
  6. Madre mía, vaya lío de blog. Aqui cada cual a su rollo. No entiendo casi nada. Bueno, yo a lo que vengo. Tengo un regalo para tí en mi blog de cocina.
    Estoy impresionada de tanto "cosmopolitismo".
    Espero que te guste, te lo mereces.
    Un besito un kiss o como quieras.
    Y ya me contarás que haces tú en Noruega, con ese frío.
    Desde Madrid
    Natacha.

    ReplyDelete
  7. That looks very delicious. Indian food is so tasty, and full of great seasonings.

    ReplyDelete
  8. Ja Mette, la oss bytte matoppskrifter :-) Kjempegod idé!

    ReplyDelete
  9. que buena pinta!!!
    massala power!

    ReplyDelete
  10. OH YUM! I live with a spicy guy. I've never heard of it. It sounds fab.

    I'm off to catch up on the rest of your blog. I've been away for awhile.

    TTFN

    ReplyDelete
  11. Nu blev jag hungrig! Jag hoppas att min sambo skulle deklarera tikka masala helg här också (det är oftast han som lagar maten)!

    ReplyDelete
  12. envy! to be able to just stop in and eat that!

    ReplyDelete

Thank you for letting me know you were here!